Afasie

Ieder jaar worden 130.000 mensen getroffen door hersenletsel. Hersenletsel kan ontstaan door beschadiging van de hersenen zoals een hersentumor, langdurig zuurstoftekort, een infectie of ziekten zoals Multiple Sclerose of Parkinson. Maar de meest voorkomende oorzaak van hersenletsel is een beroerte. Elk jaar worden in Nederland 41.000 mensen voor de eerste keer door een beroerte getroffen. Een gevolg van hersenletsel, ongeacht de oorzaak, kan afasie zijn.

Afasie is een taalstoornis die ontstaat door hersenletsel in de linker hersenhelft.  Meestal wordt dit veroorzaakt door een beroerte (CVA) maar kan zoals eerder gezegd ook ontstaan door een ongeval, tumor of andere ziekte.  Afasie is bij iedereen anders. Sommige mensen hebben problemen met het begrijpen van taal en andere mensen kunnen moeilijk uit hun woorden komen. Ook kan het voorkomen dat iemand problemen krijgt met lezen en schrijven.

Wat doet de logopedist

De logopedist zal door middel van een anamnese en onderzoek het taalbegrip en het spreken in kaart brengen. De uitkomst van het onderzoek wordt met de cliënt en familie besproken. De logopedist maakt een behandelplan waarbij behandeling gericht kan zijn om functieherstel en/of het aanleren van compensatietechnieken. In sommige gevallen kan een communicatiehulpmiddel zinvol zijn. De logopedist kan u hierover adviseren en begeleiden.