Spraakapraxie

Evenals bij dysartrie is spraakapraxie een spraakstoornis. Bij beide stoornissen gaat het om problemen met de spraakspieren maar is de oorzaak anders.

Onze hersenen gebruiken schema’s voor het uitvoeren van handelingen die uit meerdere onderdelen of bewegingen bestaan. Zo zijn er schema’s voor eten, lopen en aankleden. Dankzij deze schema’s weten we vanzelf in welke volgorde wij handelingen moeten uitvoeren en gaat dit vrijwel helemaal automatisch.

Bij een verbale apraxie kan het schema voor het programmeren van de spraak niet meer goed worden gebruikt. De spieren werken nog goed maar het aansturen van de spieren geeft problemen. De oorzaak van dit probleem is hersenletsel, zoals een beroerte, een trauma door een ongeluk of een hersentumor.

Wat doet de logopedist

De logopedist doet onderzoek naar de onderliggende oorzaak van de spraakstoornis. Voor de juiste behandeling is het belangrijk te weten wat de oorzaak is van de spraakstoornis. De logopedist onderzoekt en stelt de juiste logopedische diagnose. Aan de hand van het onderzoek, diagnose en uw hulpvraag maakt ze een behandelplan. Behandeling is erop gericht de verstaanbaarheid te verbeteren.  Daarnaast geeft de logopedist u inzicht in de achtergronden, oorzaken en symptomen van de spraakstoornis.